PvdA doet suggesties voor ontwikkelen visie Recreatie en Toerisme in Drenthe

25 januari 2024

In de afgelopen jaren is het belang van de vrijetijdssector behoorlijk gegroeid. De provincie werkt dan ook aan een nieuwe versie voor het beleid inzake Recreatie en Toerisme. Zij maakten hiervoor een startnotitie waarin wordt ingegaan op de maatschappelijke opgaven en ontwikkelingen en de rol en taken van de provincie. De Statenleden worden gevraagd om suggesties.

Naast de input van de Staten wil de provincie door middel van een bewonersonderzoek in beeld krijgen waar de inwoners behoefte aan hebben voor hun vrijetijdsvoorzieningen.
Dit onderwerp kwam woensdag 24 januari aan de orde tijdens een Commissievergadering.

Namens onze fractie voerde Jan Puper het woord en onderstaand leest u zijn bijdrage.

Laat ik beginnen met het benadrukken hoezeer de PvdA de waardering uitspreekt voor de erkenning in de woorden: “Meer nog dan voorheen stellen we brede welvaart centraal in de bijdrage die Recreatie en Toerisme hier aanlevert.” Het belang van goede recreatievoorzieningen en het verwelkomen van toeristen draagt immers aanzienlijk bij aan het welzijn van ons allemaal als Drenten.

Een belangrijk thema dat naar voren komt, is duurzaamheid. Hoewel het verheugend is dat de startnotitie op meerdere plekken duurzaamheid benoemt, moeten we ook aandacht besteden aan de woorden onder het kopje uitgangspunten “De toegankelijkheid van natuur en landschap.”
Recentelijk hebben we vernomen dat Natuurmonumenten ingrijpende maatregelen neemt, zoals het hanteren van nieuwe regels in het bos: het uitlaten van maximaal drie honden, het verbieden van asuitstrooiing en het vereisen van toestemming voor fotoshoots.
Toegankelijkheid is essentieel voor de PvdA, maar het moet gepaard gaan met respect voor natuur en landschap, en het gedrag dat daarbij hoort. De provincie heeft hierin een ondersteunende rol voor onze natuurorganisaties, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen natuurbehoud, duurzaamheid en het gebruik van onze prachtige omgeving.

Daarnaast is er het urgente vraagstuk van ondermijning. In ons verkiezingsprogramma benaderen wij dit vanuit twee invalshoeken: de ondermijning die we onlangs hebben gezien bij praktijkvoorbeelden, maar ook als voorbeeld van bedrijven die recreatieparken opkopen, bewoners verdrijven en uniforme huisjes plaatsen. Wij vinden dat investeerders die recreatieterreinen en vakantieparken willen overnemen, rekening moeten houden met de rechten van de huidige bewoners en het behoud van de natuurlijke omgeving. Daar zal aan getoetst moeten worden. Daarnaast blijft er, wat ons betreft, aandacht nodig voor de soms noodgedwongen bewoning op parken.

De te ontwikkelen visie moet ook rekening houden met de belangen van de grote trekpleisters in Drenthe, zoals Herinneringscentrum Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, het Hunebedcentrum, enzovoort.
Zijn ze goed bereikbaar? Worden ze voldoende gefaciliteerd? Krijgen ze genoeg aandacht en ruimte in de agenda van Recreatie en Toerisme?

Kortom, de PvdA-fractie staat achter het voorgestelde proces, maar wil graag aanvulling van de belangrijke, genoemde onderwerpen. Op die manier kunnen recreatie, cultuur, wonen en werken in balans worden gebracht, en uiteindelijk wordt Drenthe nog iets mooier gemaakt!

En ten slotte als uitsmijter:
De PvdA fractie is van mening dat de Drentse pissende ijsbeer die Amersfoort gaat verlaten naar Drenthe gehaald moet worden. Een toeristische trekpleister van formaat!


(foto: RTV Utrecht)
Het kunstwerk van Florentijn Hofman, oud-inwoner van Sleen, is vertrokken uit Amersfoort en Hofman zoekt een nieuwe plek voor de metershoge ijsbeer.
Die plek moet Drenthe zijn, volgens ons statenlid Jan Puper. Hij krijgt steun van VVD’er Annigje Udinga. Zij weet ook meteen een vaste plek voor het veelbesproken kunstwerk: namelijk Wildlands in Emmen.