PvdA Drenthe bezorgd over natuurschade door droogte

29 augustus 2020

De natuur heeft door de droogte van drie zomers grote schade opgelopen, zo blijkt uit recent onderzoek. De statenfractie van PvdA Drenthe is geschrokken van de staat waarin vele natuurgebieden zich door de droogte bevinden, ook in Drenthe. Er zijn ernstige effecten van de verdroging op natuurgebieden en biodiversiteit. De PvdA wil daarom graag duidelijkheid van het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe over de stappen die zij hierin wil nemen. Ons Statenlid Rudolf Bosch stelt vragen.

Op 28 augustus j.l. werd door onder meer RTV Drenthe en de NOS aandacht besteed aan de alarmerende inventarisatie van Natuurmonumenten, het Wereldnatuurfonds en LandschappenNL over de grote natuurschade die de droogte van de afgelopen drie zomers heeft aangericht, vooral op de kwetsbare ecosystemen hogere zandgronden in Oost-Nederland. Drenthe wordt hier eveneens door geraakt. Verdroogde bossen, verdorde heidevelden, uitdrogende veengebieden zoals het Fochteloërveen, droogstaande beekdalen zoals de Geeserstroom en minder overlevingskansen voor insecten of broedende weidevogels: Natuurmonumenten geeft aan dat de hittegolf van augustus, na de droge zomers van 2018 en 2019, de genadeslag kan betekenen voor de natuur. Het Rijk, de provincies en waterschappen worden opgeroepen om versneld werk te maken van klimaatbestendig waterbeheer.

Naar aanleiding van dit onderzoek wil de PvdA-Statenfractie van het College van GS weten of zij bekend is met het onderzoek en de zorgen van de PvdA deelt. Tevens is de PvdA benieuwd welke acties worden nu al met waterschappen, terreinbeheerders en andere belanghebbenden ondernomen om de waterhuishouding in en rondom natuurgebieden klimaatbestendig te maken. De PvdA hoopt dat het College bereid is om met de deze organisaties in overleg te treden om deze klimaatadaptatie te versnellen, ten gunste van de natuur en de biodiversiteit.

Lees het artikel op RTV Drenthe.