PvdA en GroenLinks verontrust over opslag kernafval in Duitse zoutkoepels: protestpetitie kan worden getekend

1 februari 2021

De Duitse centrale overheid verkent de mogelijkheden om kernafval op te slaan pal aan de Duits-Nederlandse grens. Ter hoogte van Ter Apel/ Emmer-Compascuum moet het afval in zoutkoepels een rustplaats krijgen. De Drentse Statenleden Peter Zwiers (PvdA) en Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks) komen samen in actie. Er zijn vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe en een protestpetitie is opgesteld voor de inwoners – aan beide zijden van de grens.

Het initiatief van de Duitse bondsregering werd wereldkundig gemaakt in een artikel van het Dagblad van het Noorden. Peter Zwiers reageerde geschrokken: ‘Wij zijn tegen kernenergie en tegen de opslag van radioactief afval.’  Zwiers en Slagt zeggen zich zorgen te maken over deze ontwikkeling en de veiligheid van onze inwoners. ‘We willen dat er een brede Nederlandse lobby wordt opgezet om de opslag van radioactief afval een halt toe te roepen. De zorgen van onze inwoners moeten duidelijk worden gemaakt bij de Duitse overheid. Dit radioactief afval zou mogelijk duizenden jaren opgeslagen moeten worden in deze zoutkoepels. Dat is geen goed plan.’ Elke Slagt-Tichelman vult aan: ‘Vlakbij het Duitse plaatsje Asse liggen al een tijd in een zoutkoepel vele vaten kernafval opgeborgen. Omdat de bodem te instabiel is, zijn de vaten gaan lekken. Op dit moment wordt de opslag voor enkele miljarden euro’s ontmanteld. Dat moeten we niet willen. We overspelen op deze manier onze hand en leggen de risico’s en de rekening neer bij de generaties na ons.’

Inmiddels stellen ook fracties van PvdA en GroenLinks in Westerwolde en Emmen, de Groningse PvdA-Statenfractie en de Tweede Kamerleden William Moorlag (PvdA) en Tom van der Lee vragen (GroenLinks). Zwiers heeft bij het College van gedeputeerde Staten van Drenthe vragen gesteld. Er is een petitie opgesteld die in ieder geval aan de Nederlandse kant van de grens verspreid gaat worden.

De petitie is te vinden via www.tinyurl.com/geenkernafval. Onderzocht wordt of de petitie ook in Duitsland kan worden ondertekend, daartoe werken PvdA en GroenLinks samen met de Duitse SPD en Bündnis / Die Grünen.

[Afbeelding van 2396521 via Pixabay]