PvdA enthousiast over inhoud nieuwe Cultuurnota

11 september 2020

De Statencommissie FCBE sprak op woensdag 9 september over de nieuwe Cultuurnota, die de mooie titel ‘Cultuur om te delen’ heeft meegekregen. Ons Statenlid Janny Roggen gaf namens de PvdA-fractie aan dat we enthousiast zijn over de inhoud.

Janny begon met een inleidend ‘hart onder de riem’: ‘De cultuursector is zwaar getroffen door de Corona-uitbraak. Niet alleen voor de makers maar ook voor al die betrokkenen achter de schermen is 2020 een rampjaar. Ik wil hierbij dan ook onze waardering uitspreken voor de inmiddels gepleegde inzet door dit college en door de portefeuillehouder in het bijzonder voor het zoveel als mogelijk in stand houden van onze cultuur in Drenthe. En ik wil bij aanvang van onze bijdrage de hele Drentse cultuursector een hart onder de riem steken in deze lastige periode en hopen dat de nota “Cultuur om te Delen” stimuleert, inspireert en uitdaagt om in de komende jaren fantastische producties en producten te ontwikkelen. Wij laten ons graag verrassen!’

Dan over de Cultuurnota zelf: ‘Prachtige vormgeving, schitterende foto’s. Chapeau voor de makers!’ De inhoud komt eveneens dichtbij wat de PvdA belangrijk vindt: ‘We willen in Drenthe de cultuur letterlijk en figuurlijk de ruimte geven. Investeren in cultuur vraagt durf en waardering voor de intrinsieke waarde van kunst en cultuur. Wij vinden dat je bij het investeren in cultuur verder moet kijken dan de directe economische opbrengsten. Een bloeiend cultureel leven draagt enorm bij aan een aangenaam woonklimaat en een goed vestigingsklimaat. Kunst verbindt en brengt mensen dichter bij elkaar. Het stimuleert bovendien de creativiteit in mensen, in hun vrije tijd en in hun werk. Daarom verdient cultuur van onderop steun.’

De vraag is dan: vinden we dit voldoende terug in de nota? ‘Ons antwoord is ja. Ja, het is het fundament van het huidige cultuurbeleid en deze nota is er een prachtig voorbeeld van.’ Een paar aansprekende voorbeelden uit de nota haalde Janny graag even aan:

– Spreiding van cultuuraanbod en cultuuronderwijs over de hele provincie zien we terug in de nota.

– Ook is voor ons toegankelijkheid een belangrijk item. Daar bedoelen we zeker ook de fysieke toegankelijkheid mee.

– De brede aandacht voor jongeren in deze nota. Zoals aandacht voor hun talentontwikkeling, steun voor poppodia. Focus op jongeren bij het streektaalbeleid.

– Samenwerking versterkt, dat weten we. Uniek is dat provincie en gemeenten elkaar vinden op het snijvlak van cultuur en vrije tijd. De 54 Drentse musea werken samen en versterken elkaar niet alleen in tijden van Corona.

– We vinden het ontzettend belangrijk dat de bibliotheken kunnen rekenen op blijvende steun, dat ook de 12 gemeenten extra budget blijven ontvangen zodat de vestigingen open kunnen blijven.

– Aansluiting bij de sociale agenda en de Drentse onderwijsagenda ligt wat de PvdA betreft helemaal voor de hand.

Tot slot van haar bijdrage gaf Janny Roggen aan dat de PvdA tijdens de Statenvergadering van 30 september een motie wil indienen bij de vaststelling van de Cultuurnota: ‘Een motie waarin we ons ongenoegen uitspreken over de gang van zaken met betrekking tot de PeerGroup en het College ondersteunen bij haar inspanningen om het Fonds Podiumkunsten op andere gedachten te brengen. Wij nodigen de andere fracties uit om hierbij aan te sluiten.’

Lees hier het artikel van Dagblad van het Noorden over de bespreking in het Drents Parlement.