PvdA op werkbezoek bij WMD Drenthe in Emmen

23 november 2022

Op woensdagmiddag 16 november bracht de PvdA Statenfractie een werkbezoek aan de WMD Drenthe.
We begonnen met een rondleiding door de waterfabriek op de Noordbargeres in Emmen en de nieuwe waterzuivering.

De provincie is 50% aandeelhouder van de WMD en binnenkort staat het Regionaal Waterprogramma op de agenda van de Staten. Alle reden dus voor de WMD en Statenfractie om eens bij te praten en te kijken welke ontwikkelingen zij doormaken.
De WMD investeert de komende jaren zo’n 250 miljoen euro in drinkwater. Daarbij gaat het om nieuwbouw, verbouw en vervanging. Maar ook in nieuwe zuiveringsinstallaties, omdat ze merken dat ze steeds meer te maken krijgen met vervuiling vanuit de industrie, landbouw en bebouwing die in het grondwater terecht komen.
We hebben daarom een kijkje genomen bij de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie op de Noordbargeres in Emmen. Deze nieuwe zuivering werd gebouwd omdat daar de normen voor een aantal stoffen soms wordt overschreden. Technisch expert Simon Dost vertelde over de extra zuiveringsstap. ‘In elke ketel zit ongeveer 50 kubieke meter actief kool. Actief kool heeft de eigenschap dat het organische microverontreinigingen kan binden. Alle stofjes die we er niet in willen hebben, hechten zich aan het oppervlak.
De nieuwe zuivering zit in de opstartfase en we waren onder de indruk van de installaties die daar gebruikt worden.
Vervolgens werden we door Andries Ophof, Roald Leemrijse en Henk Brink bijgepraat over waar de WMD zich zoals mee bezig houdt.
Het was een boeiende middag en we bedanken de WMD voor hun gastvrijheid.