PvdA positief tegenover bijdrage Cure Technology Emmen

9 oktober 2023

Het bedrijf Cure Technology wil graag in Emmen door ontwikkelen, maar hiervoor moeten oude panden op het GETEC terrein worden gerenoveerd. Hiervoor willen de provincie en de gemeente Emmen beiden subsidie beschikbaar stellen. De provincie en de gemeente Emmen geven elk bijna 9,5 ton voor de aanschaf van de panden. Het bedrijf zelf investeert 3,6 miljoen in de inrichting van het nieuwe bedrijf. Ook de NOM en het MKB fonds lenen respectievelijk 2 en 1 miljoen.

Wat is Cure Technology? Een kleinschalige proeffabriek waar vervuild en gekleurd polyester afval geschikt wordt gemaakt voor hergebruik. Het bedrijf begon in 2018 in Emmen met de proef voor de chemische recycling van het afval, met als primeur door van afvalkleding en tapijtafval bruikbaar polyester te maken. Het bedrijf kan zwaar vervuild en sterk gekleurd polyester gebruiken voor de productie van PET-flessen.

Wil je dit bedrijf in Emmen houden? Immers, Eigenaar Morssinkhof Plastics kan ook in België op een eigen stuk grond naast een bestaande fabriek nieuw bouwen. Nieuwbouw in België is voor hen veel goedkoper dan bestaande panden in Emmen opknappen.
Gedeputeerde Willemien Meeuwissen wil CuRe heel graag in Emmen houden. Het is volgens haar goed voor de werkgelegenheid, goed voor de vergroening van de chemiesector in Emmen en goed voor studenten van de Greenwise Campus in Emmen (stageplaatsen en werkplekken). Zij is van mening dat we in Drenthe niet veel ontwikkelafdelingen bij bedrijven hebben en dit dus heel graag wil houden en uitbreiden.

Er is veel belangstelling van bedrijven, zoals Coca Cola, Adidas, Auping en IKEA voor de producten van CuRe. Veel partijen in de Staten vragen zich dan ook af waarom CuRe het geld niet uit die markt haalt. Daarnaast was er veel discussie over het feit dat de provincie het geld zou moeten lenen in plaats van subsidie te geven.

Namens de PvdA voerde Fenneke Mensen het woord. Zij liet weten dat wij positief staan tegenover deze ontwikkeling. Wel graag aandacht voor de subsidievoorwaarden, wat gebeurd er als zij zich niet houden aan de voorwaarden. Dus als ze bijvoorbeeld eerder vertrekken als afgesproken. Krijgen wij dan onze subsidie terug?
De PvdA fractie vindt het gerechtvaardigd om dit bedrijf te stimuleren om in Emmen te blijven. De belangrijkste reden is het behoud van arbeidsplaatsen in het hogere segment, maar ook op MBO niveau. Banen die heel hard nodig zijn in Zuidoost Drenthe. Tot slot zijn zij belangrijk voor de Greenwise Campus. Een initiatief waarvan demissionair minister Dijkgraaf heeft gezegd dat Emmen en Drenthe daar gewoon heel trots op moeten zijn. Daarvoor zijn naast de onderwijsinstellingen, bedrijven uit de regio van het grootste belang.

Foto: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe