PvdA staat achter steun voor Drentse steden

17 december 2020
De provincie gaat 14 miljoen investeren in de binnensteden van Drenthe. Onze fractie vindt dat een goed plan. Provinciale Staten stemden er woensdag 16 december mee in. Statenlid Jos Schomaker licht toe.
In het coalitie-akkoord wordt ingezet op het ondersteunen van de ontwikkeling van sterke binnensteden. De Drentse steden worden gezien als ruggengraat voor het vestigings- en woonklimaat, de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van de provincie. Het versterken van de regionale functie van de steden heeft een uitstralend effect op de leefbaarheid van geheel Drenthe.
Het Regiostedenfonds borduurt voort op het Binnenstadsfonds 2017. Doelstelling was om de leegstand te bestrijden door het aantal m2 winkelvloeroppervlak te verminderen.
Er werd een kernwinkelgebied gedefinieerd en ondernemers die plannen hadden om hiernaar toe te verhuizen werden financieel ondersteund. Datzelfde gold voor ondernemers die hun gevel wilden aanpakken of hun winkelpanden wilden transformeren tot ‘wonen’. Helaas is, zeker ook tengevolge van de nu actuele lockdown situatie, leegstandsbestrijding geen afgerond proces. Integendeel.
Met het voorliggende Regiostedenfonds is een bedrag van ruim 14 miljoen euro gemoeid. Naast het compacter maken van de binnenstad en het stimuleren van het wonen komen ook andere actuele facetten aan de orde. In het kort : het vergroenen van de stad, het versterken van het cultuuraanbod en het verbeteren van fietsvoorzieningen en de fietsbereikbaarheid. Als PvdA zijn wij hier content mee. Het zijn aspecten die we in ons verkiezingsprogramma beloofd hebben.
Jos Schomaker: ‘De PvdA- fractie is tevreden dat het College voortvarend tot het Regiofonds is gekomen. Wij steunen het voorstel met genoegen!’
[Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay]