PvdA: Provincies moeten meer doen om amateurclubs overeind te houden

Door Yvonne Turenhout op 7 februari 2023

PvdA: Provincies moeten meer doen om amateurclubs overeind te houden en ze moeten aan de slag om amateursportverenigingen door de energiecrisis te helpen.

Duizenden amateursportverenigingen in Nederland lijden onder de hoge energieprijzen. Sommige sluiten de douches in de kleedkamers, andere dreigen zelfs helemaal om te vallen. Als ze de contributie verhogen, zeggen leden hun lidmaatschap op.

PvdA’er en Tweede Kamerlid Mohandis drong er al eerder op aan bij het kabinet om extra geld uit te trekken. Minister Helder kwam toen met een landelijk noodfonds van 6 miljoen euro. Tegelijkertijd kregen de gemeenten via het gemeentefonds 300 miljoen euro om hun verenigingsleven op peil te houden. De Tweede Kamer vond de bedragen te mager, maar volgens de minister waren die fondsen toereikend.

Toch blijkt nu dat het water sportverenigingen nog altijd aan de lippen staat. Volgens Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) is 32 procent van de clubs bezorgd over het voortbestaan.

Mohandis: “Voor veel sportverenigingen zijn landelijke en lokale fondsen niet toereikend. Ik wil provincies oproepen om hun sociale opgave serieus te nemen en ook zelf clubs te stutten die het anders niet redden. Sportverenigingen zijn toch het sociale cement van de samenleving.”

Yvonne Turenhout, lijsttrekker van de PvdA in Drenthe, sluit zich aan bij de oproep. “Sportverenigingen spelen een belangrijke rol bij de leefbaarheid van dorpen en wijken. Vooral kinderen beginnen juist met sporten bij sportverenigingen”, zegt zij.

Yvonne Turenhout en Mohammed Mohandis zijn zaterdagochtend 11 februari van 10.00 tot 12.00 uur bij SV Pesse wanneer het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) tijdens haar rondgang door Nederland de provincie Drenthe aandoet.

Meld je aan via:

Tot zaterdag in Pesse!
Yvonne Turenhout

Yvonne Turenhout

Uit liefde voor Drenthe! Mien Drenthe! Vele jaren terug koos ik voor Drenthe. Drenthe is mijn thuis en dat van onze drie dochters en kleindochter Tess. Zelf ben ik een dochter uit een echt arbeidersgezin. Mijn ouders hebben keihard gewerkt om hun kinderen een goede toekomst te geven. Met schoonmaakbanen in de avonduren om de eindjes aan elkaar

Meer over Yvonne Turenhout