Statenbrede steun voor brief IPO: Rijk, meer geld naar de gemeenten!

1 juli 2020

Op 29 juni heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO, het samenwerkingsverband van alle 12 provincies in Nederland) een ‘brandbrief’ naar het Kabinet gestuurd. De strekking daarvan: het water staat veel gemeenten financieel aan de lippen en daar moet het Rijk nú iets aan doen. De fracties in het Drents Parlement schaarden zich vandaag achter dit krachtige signaal in de vorm van een motie. De PvdA-Statenfractie nam hiervoor, samen met de Partij voor de Dieren, het initiatief.

Het zal weinigen ontgaan: de financiële positie van gemeenten staat steeds meer onder druk. Niet voor niets is er morgen, donderdag 2 juli, een grote manifestatie in Den Haag waarbij de gemeenten zich laten horen in Den Haag. Een unieke gebeurtenis: bestuurders die naar het Binnenhof trekken om daar – tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie bij de gemeenten – hun stem te laten horen. Het zijn dan ook bijzondere en ingrijpende tijden. De gevolgen van de coronacrisis doen de positie van gemeenten snel verslechteren. Steeds meer gemeenten worden gedwongen fors op hun maatschappelijke taken te bezuinigen of soms zelfs helemaal te schrappen. Dat is een zeer ongewenste ontwikkeling: er moet meer geld vanuit het Rijk naar de gemeenten.

Met het IPO zijn de partijen in het Drents Parlement het van harte eens dat financieel gezonde gemeenten van groot belang zijn om samen met de provincie de grote maatschappelijke gevolgen waar men voor staat, aan te pakken en op te lossen. De brief die het IPO op 29 juni hierover stuurde naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt door Provinciale Staten met kracht onderschreven. Mede daarom hebben de partijen in het Drents Parlement het College van Gedeputeerde Staten verzocht dit bericht namens de Provinciale Staten van Drenthe over te brengen aan het ministerie van BZK.

Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet (namens het College van GS belast met het financieel toezicht vanuit de provincie op de gemeenten) gaf aan dat de motie ondersteunend is voor de acties die het college zelf al heeft genomen op dit gebied. ‘We trekken daarin samen op met de Vereniging van Drentse Gemeenten. De brief die we naar de VDG hebben gezonden is ook mede gebruikt als input voor de brandbrief van het IPO. We zijn blij met deze motie en zullen hem zeker ter kennis brengen.’

De motie werd met algemene stemmen aanvaard.

Lees hier de brief die het IPO stuurde aan BZK-minister Kajsa Ollongren: FCBE160920 B2 IPO 29-06-2020 Financiële positie gemeenten.

 

[Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay]