Door op 1 april 2016

Statentocht succes: sluiting gevangenissen Veenhuizen en Ter Apel afgewend

Eendrachtig togen de Staten van Drenthe en Groningen op woensdag 30 maart naar de Tweede Kamer. Daar werd een gezamenlijke petitie aangeboden, tevens ondertekend door de gemeenteraden van Vlagtwedde en Noordenveld. Oogst van de dag: de sluiting van de gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel werd afgewend.

De petitie was tot stand gekomen na een snelle actie van Ronald Koch (PvdA) en Willemien Meeuwissen (VVD). Op woensdagochtend werd de petitie aangeboden in het gebouw van de Tweede Kamer aan Barbara Visser (VVD), voorzitter van de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie. Ook Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar was erbij, evenals veel noordelijke Tweede Kamerleden.

De petitie roept de Tweede Kamer op zich te houden aan de gemaakte afspraken: geen sluiting van de gevangenissen in Ter Apel en Veenhuizen. In economisch minder sterke gebieden als het Noorden van Nederland moet zeer zorgvuldig met de werkgelegenheid van de Rijksdiensten worden omgegaan. Eerder zette Ronald Koch zich al met succes in voor het behoud van de volwaardige rechtbank in Assen.

In het aansluitende Kamerdebat – met een goedgevulde publieke tribune vol gevangenispersoneel – werd al snel duidelijk dat geen enkele partij voor sluiting van de gevangenissen is. Tot de verkiezingen van maart 2017 wordt hierover in ieder geval geen besluit genomen. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Dijkhoff kon daarbij niet garanderen dat hij de belofte van zijn voorganger Teeven – om de gevangenissen open te houden – in de toekomst kan waarmaken; hij kon niet aangeven tot hoe lang die belofte duurt. De staatssecretaris kreeg wel nog het nodige huiswerk van de Tweede Kamer mee, zoals een second opinion op de gehanteerde cijfers en allerlei aanvullende criteria bij de toekomstplannen van de gevangenissen. Voor de zomer komt de staatssecretaris met een brief aan de Tweede Kamer, met daarin een uitwerking van de opdrachten.

IMG_2400

Lees hier de Petitie Behoud Gevangenissen Veenhuizen en Ter Apel 2b.

Lees hier het artikel over de petitie-aanbieding en het kamerdebat in het Dagblad van het Noorden en op RTV Drenthe.

Lees hier het artikel over Ronald Koch en zijn aanhoudende strijd voor behoud van de rechtbank in Assen.