Verkiezing Dorpshuis van het Jaar van start: Rudolf Bosch in de jury

Door Rudolf Bosch op 12 november 2019

Welk Drents dorpshuis draagt op innovatieve manier bij aan de leefbaarheid in het eigen dorp? De BOKD organiseert voor de derde keer een verkiezing voor het Dorpshuis van het jaar! Deze editie is het thema: ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’. PvdA Drenthe-Statenlid Rudolf Bosch zit in de jury.

Rudolf Bosch is gevraagd om zitting te nemen in de jury en hij kijkt er enthousiast naar uit: ‘Op 1 november heb ik samen met mijn collega-juryleden voor de verkiezing ‘Drents dorpshuis van het jaar 2020’ een voorbereidende vergadering gehad, waarbij we onze criteria en vragen hebben voorbereid. Ik ben er zeer trots op om hiervoor als jurylid te zijn gevraagd! Het is een belangrijk onderwerp: dorpshuizen zijn van groot belang voor de leefbaarheid. Met de PvdA Drenthe zitten we daar bovenop. We doen in Drenthe de dingen samen – kijk naar het naoberschap en de traditie van coöperaties – en daarbij biedt deze verkiezing ook mogelijkheden om van elkaars projecten te leren. Ondertussen komt mijn motie “Functieverbreding dorpshuizen” die namens PvdA-Drenthe werd ingediend en werd aangenomen in het Drents Parlement inmiddels al mooi van de grond.’

Afgelopen donderdagavond 7 november vond de aftrap van de verkiezing plaats in dorpshuis De Spil in Gasselternijveen. De vervolgbijeenkomst vindt plaats op 25 november in Pesse.

Over de verkiezing:

Er zijn 183  buurthuizen, dorpshuizen en de zogenoemde multi-functionele accommodaties en ze mogen allemaal meedoen met de verkiezing.  Het thema is voluit ‘Wat voor dorpshuis willen we zijn in 2025?’. Dorpshuizen bevinden zich in een veranderende wereld. En wat doe je daarmee als dorpshuis, welke antwoorden formuleer je daarop.

Veel dorpshuizen zijn dagelijks bezig met vernieuwing. We willen aan de ene kant die dorpshuizen die zich vernieuwen in de spotlights zetten, en aan de andere kant de dorpshuizen die daar achteraan komen ‘triggeren’ om daar ook mee aan de slag te gaan.

Dorpshuizen kunnen zich tot en met zondag 19 januari 2020 aanmelden. Ze moeten bij aanmelding een plan hebben om bij de tijd te blijven. Het hoeft niet allemaal al perfect te zijn, de ontwikkelingsslag kun je dan nog maken. Maar zonder toekomstplan heeft meedoen niet zoveel zin.

De jury selecteert zes dorpshuizen die uiteindelijk mee kunnen doen aan de finale. Die finalisten krijgen elk € 1000. De winnaar van de verkiezing krijgt daar nog € 1500 bovenop.

Met het van start gaan van de  verkiezing is ook de nieuwe website drentsdorpshuisvanhetjaar.nl online gegaan. Hierop vind je alle informatie omtrent de verkiezing en kun je je aanmelden om mee te doen.

 

Rudolf Bosch

Rudolf Bosch

Mooiste plek in Drenthe? Thuis… en natuurlijk het Dwingelderveld! Word blij van… Mijn gezin, mooie muziek, een goed boek, een warme zomerdag in onze eigen tuin, voorbeelden dat de wereld minder individualistisch, hard en kil is dan we soms denken, een discussie op goede, inhoudelijke argumenten. In de politiek beland door? Het idee dat idealen

Meer over Rudolf Bosch