Impact Ondernemen in Drenthe: Fenneke Mensen legt uit

14 juni 2021

‘Aan het begin van deze Statenperiode stel je jezelf een doel; wat wordt mijn hoofddoel van deze periode?’ Aan het woord is ons Statencommissielid Fenneke Mensen. Zij heeft zichzelf het doel gesteld om ‘Impact Ondernemen’ meer op de kaart te zetten binnen de provincie Drenthe. Dus: specifieke aandacht voor deze groep ondernemers en daar waar mogelijk problemen en obstakels proberen op te lossen. Hiermee hoopt zij de huidige Impactondernemers te helpen nog meer Impact te creëren en ook andere ondernemers te helpen een nieuwe business op te zetten. Halverwege de bestuursperiode 2019-2023 is het nu een mooi moment om eens te kijken hoe het staat met deze ambitie en welke weg we nog te gaan hebben.

‘Laat ik eerst beginnen met een korte uitleg over het fenomeen Impact Ondernemen. Wat is dat en wat is het verschil met bestaande vormen van ondernemen? De provincie heeft als definitie voor Impact Ondernemen het volgende vastgelegd: “Impact ondernemingen zijn bedrijven met een verdienmodel die een product of dienst leveren en tegelijkertijd actief bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een positieve samenleving. Sommige bedrijven hebben primair een maatschappelijk doel (impact first), terwijl andere bedrijven een positief maatschappelijk effect willen nastreven, als onderdeel van de normale bedrijfsvoering (impact second).” Een maatschappelijk doel kan zijn het volledig draaien van een bedrijf met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of met innovatieve methodes een duurzaam product maken. Dit zijn over het algemeen de “impact first bedrijven”. Heel veel traditionele bedrijven hebben ook wel oog voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt, maar zijn in de basis een reguliere onderneming. Dit zijn de “impact second bedrijven”. Een bekend voorbeeld zijn de vele bedrijven die tegenwoordig het keurmerk ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’- MVO behalen. Dat is heel erg mooi, maar dit zijn niet de bedrijven waar ik mij als eerste voor wil inzetten.

Ik zal een paar voorbeelden geven van mooie Impact-ondernemingen:

  • Kromkommer Dit bedrijf begon in 2013 met het opkopen van kromme/gekke/’misvormde ’groentes en maakte daar verschillende soepen van. Tot dat moment werden deze groentes gewoon weggegooid, terwijl er met de smaak niets mis is. Consumenten wilden ze alleen niet kopen, omdat ze er anders uitzagen. Inmiddels zijn ze hiermee weer gestopt. Alle grote supermarktketens hebben inmiddels deze soepen onder eigen merk in het schap staan en het gebruik van deze groentes is nu gewoongoed geworden. Daarmee was hun impact geslaagd en hebben ze in 2019 hun bedrijfsvoering aangepast. Men is nu meer de educatieve kant op gegaan. Meer over dit bedrijf kun je vinden op kromkommer.com.
  • CodeGorilla Dit bedrijf is opgezet om werkelozen in een korte intensieve periode op te leiden tot Webdevelopers. Iedereen, ongeacht vooropleiding, kan hieraan mee doen. Inzet en doorzettingsvermogen van deelnemers is belangrijker. Men werkt daarnaast ook aan de persoonlijke vaardigheden van de deelnemers. Na de opleiding van vier maanden helpt CodeGorilla de deelnemer aan een baan bij de diverse bedrijven die zich hebben aangesloten bij CodeGorilla. Het is naast een gedegen opleiding, ook een mooie plek waar er naar de gehele persoon gekeken, waarbij de filosofie is dat ieder mens beschikt over talenten en dat het de kunst is om die naar boven te halen. Voor meer informatie over CodeGorilla, kijk eens op codegorilla.nl.

Wat hebben we in de afgelopen twee jaar bereikt?

In het coalitieakkoord staat al geschreven dat het provinciebestuur Impact ondernemen actief wil ondersteunen. Dat was al een heel mooi begin, maar verder stond er nog weinig concreets in het akkoord. In oktober 2020 kregen we de Economische Koers van de provincie Drenthe voorgeschoteld. Een mooie koers met als ondertitel “Samen voor een sterke, slimme en groene economie met impact”. Maar helaas verder dan dat het woord “impact” te pas en te onpas wordt gebruikt, staat er weinig tot niets in over Impact Ondernemen. Uiteraard hebben we dit aangekaart tijdens de behandeling ervan. Het goede nieuws was dat er wel een Agenda Impact Ondernemen zou komen. In de aanloop naar de bespreking van deze agenda heeft de PvdA aangedrongen op een informatiebijeenkomst over dot onderwerp. Iedereen heeft een ander beeld bij Impact Ondernemen en dat vertroebelt de discussie. Wij hebben als PvdA aangeboden om deze bijeenkomst samen met de betrokken ambtenaren voor te bereiden en dat is ook gebeurd.

In april van dit jaar hebben we dan de Agenda Impact Ondernemen besproken in de Statencommissie FCBE. Een mooi document wat goed richting geeft aan de behandeling van dit onderwerp. Er wordt ingezet op uitbreiding van het aantal Impact Ondernemers in Drenthe. Dit wil men doen door meer informatie/ondersteuning vanuit Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO). Ook bestaande Impact Ondernemers kunnen daar terecht met hun vragen en problemen.

Zijn dan nu alle doelen behaald voor Drenthe en ben ik klaar met mijn ambitie?

Nee, nog niet. De basis is gelegd. Het onderwerp Impact Ondernemen is nu verankerd in het bestaande beleid binnen de provincie, maar het is wat de PvdA nog te algemeen. Wij twijfelen aan de capaciteit en de kennis van IBDO om het stimuleren van Impact Ondernemers daadwerkelijk vorm te geven. Tijdens de behandeling van de Agenda Impact Ondernemen kwam ook wel naar voren dat men het heel algemeen wil aanvliegen, maar het zijn juist de Impact Ondernemers van het eerste uur, de bedrijven die nu in de “kopgroep” zitten die tegen allerlei problemen aanlopen en die opgelost moeten worden. Deze problemen zijn onder andere het op de juiste manier op papier zetten van je bedrijfsplan inclusief financieel plaatje. Hoe verwoord je sociale impact in cijfers? Het blijkt dat doordat het bedrijfsplan niet goed in elkaar zit, bedrijven moeilijk aan de juiste financiering kan krijgen. Daarnaast moeten er goed gekeken worden naar bestaande subsidie en ondersteuningsmogelijkheden binnen de provincie. Zijn deze ook op Impact Ondernemers ingesteld? Tot slot zou het heel erg goed zijn als Drenthe zich als provincie aan zou sluiten bij de city deal Impact Ondernemen van Agenda Stad. De provincies Overijssel en Noord-Brabant zijn ons al voorgegaan. Hierin komen allerlei partijen bij elkaar die zich met dit onderwerp bezighouden en kan men leren van elkaars best-practices en valkuilen. De gedeputeerde Brink houdt dit helaas nog steeds af, ondanks dat we meermalen hierop hebben aangedrongen.

In de komende twee jaren gaat we als Statenfractie PvdA Drenthe goed de vinger aan de pols houden of de agenda oplevert wat hij zou moeten opleveren en waar nodig bijsturen. We blijven elk volgend economisch document toetsen op dit onderwerp en daar waar nodig hiaten aan de kaak stellen.

Kortom, we zijn al een eindje op de goede weg, maar ‘Parijs is nog ver”.’

[Afbeelding header: gemeente Groningen]

 

PS: in de vorige bestuursperiode vroeg de PvdA-Statenfractie ook al meer aandacht voor wat toen nog ‘sociaal ondernemerschap’ werd genoemd. Lees hier meer.