Door Kees de Graaf op 25 maart 2016

PvdA-Statenfractie op werkbezoek bij Dubex

Net over de provinciegrens in Groningen – maar ooit begonnen in Drenthe – vinden we Dubex. Hier werken zo’n 40 mensen met hart en ziel aan geavanceerde veldspuiten, allemaal vrolijk geel gekleurd. Statenlid Peter Zwiers leidde onze fractie rond.

 

Het bedrijventerrein waarop Dubex is gevestigd in Stadskanaal is een gebied met geschiedenis. Philips was lange tijd op deze plek gevestigd en produceerde hier beeldbuizen Ook Dubex is in een voormalig Philips-pand gevestigd. De oorsprong ligt echter in Drenthe, waar de familie Dubbelboer in Tweede Exloërmond in 1953 het bedrijf startte. Sinds eind vorige eeuw is Dubex op de huidige locatie in Stadskanaal gevestigd. Er zijn mensen die al ruim veertig jaar werken bij de onderneming, maar er is ook de nodige instroom van jongeren. Dubex onderhoudt nauwe banden met het onderwijs, met name met het Noorderpoortcollege. Het is een bedrijf waar jonge mensen werkervaring kunnen opdoen; vooral zij die goed zijn met het werken met hun handen. De oudere werknemers treden daarbij weer op als coach, in een meester-gezelachtige constructie.

Jaarlijks produceert Dubex zo’n 100 veldspuiten. Bij de ‘getrokken’ machines, met een tankinhoud van 2.300 tot 12.000 (16000 liter), is het bedrijf marktleider in Nederland. Met Duitsland is Nederland de belangrijkste afzetmarkt. Voor de toekomst wordt veel verwacht van een groei in Oost-Europa, maar ook in andere landen mag Dubex zich verheugen op een steeds groter wordende belangstelling. Bij de machines vinden de nodige innovaties plaats, zoals sensortechniek die de spuitboom voortdurend recht houdt en op de goede hoogte boven het gewas. Ook GPS-technieken worden volop toegepast, om de juiste positie op de akker te bepalen. Dubex weet zo maatwerk te produceren en op wensen van de klant in te spelen.

Voor de Statenfractie Drenthe een interessante kennismaking met een echte ‘maak’-onderneming, die actief de samenwerking zoekt met onderwijs en overheden en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt.

Kijk voor een bedrijfspresentatie op www.dubex.com.